Acum si aici

Andrei Diaconu

In Blog Posted

Nimic nu este permanent in viata! Nici fericirea, nici tristetea, nici abundenta, nici sanatatea, nici prietenii, nici valorile prezente . Totul se modeleaza in timp precum pietrele in bataia vantului si a ploilor.  Uneori suntem mangaiati de soare, alteori loviti cu stropi grei pentru a ne modela frumos. Pe moment nu intelegem rostul durerii, iar cand avem totul, nu apreciem valoarea momentului.

Daca am exemplifica grafic acest fenomen pe parcursul unei vieti, am ajunge sa privim un grafic deloc liniar, un grafic serpuit, care descrie cu exactitate momentele de exaltare in partile de sus si momentele brazdate de greutati in partile de jos.

Cand totul e bine, tindem sa ne delasam, sa uitam ca exista si reversul medaliei, sa o lasam mai moale cu ambitiile si sa nu vedem posibilitatea unei scaderi bruste a valorii graficului. Sunt acele momente in care ne simtim stapanii lumii, acele momente in care consideram ca noua nu ni se poate intampla nimic rau…pana cand brusc, ne aflam in cadere libera.

Toate astea ma fac sa cred ca trairea momentului prezent este tot ce conteaza. A te simti pe tine aici si acum ! A nu te mai gandi la trecut, a nu iti planifica viitorul spunandu-ti  mereu ca  ‘atunci cand ….voi realiza ….ma voi simti fericit!’ A te ierta pe tine, cel din trecut, a te trai pe tine cel din prezent, a realiza frumusetea lucrurilor simple ce se astern zilnic in fata ta, a te iubi pe tine  cel de azi, fara a-ti concentra toata atentia spre viitor !

NU spun ca trebuie sa fim niste fiinte total ancorate in prezent, fara niste planuri, fara niste ambitii, fara niste dorinte…dar te intreb : “Tu, cel de acum si aici, te traiesti pe tine? Fix in acest moment, te apreciezi, te simti pe tine ca fiind parte din ceva minunat ? ”

Este admirabil sa avem asteptari de la noi, de la viata, este uman si natural. Anormal insa, este sa traiesti blocat in trecut sau sa traiesti cu gandul doar la viitor, fiecare clipa prezenta vazand-o doar ca pe o punte spre acel ceva, trecand ca un simplu spectator prin fata vietii tale .

Acum cateva zile, o prietena de suflet, mi-a pus o intrebare : ” Daca te-ai privi pe tine acum si aici, din exterior, ca si cum ai privi intr-un ecran , ce ai spune despre tine? ” ..

Ei bine, pe cate de simpla pare intrebarea, pe atat de complicat este de compilat un raspuns …pe atat de dificil este sa ajungi la o detasare in care sa te privesti pe tine insuti asemeni unui personaj dintr-un film .  Dar cred cu tarie,  ca daca am incerca sa facem  acest lucru, am integra in subconstient o imagine de ansamblu a vietilor noastre prezente , o imagine ce ne-ar face sa putem aduce imbunatatiri propriei persoane sau  sa ne apreciem pentru ceea ce suntem aici si acum !

Imi propun sa traiesc aici si acum, imi propun sa ma traiesc pe mine, imi propun sa ma bucur de prezentul meu si sa privesc cu incredere in viitor ! Ce zici? Facem asta impreuna?

1 Comments

Leave a Comment

  • Mirela Tudan
    04.02.2020 at 19:49

    Oricine își dorește să trăiască, clipa prezentă fara gândul la ce a trăit în trecut. Cu viitorul este mai greu pentru că poate trai doar in imaginația noastră fără nici o relevanță în actualitatea cotidiană, sunt dorințe și gânduri pe care incercam sa le închipuim realizabile într-un viitor apropiat sau depărtat, dar care s-ar putea sa nu mai existe pentru noi.